☂◎ ღƴ ρя◎ḟḯł℮ ✪✪✪✪✪

Just Call Me ( dalila ) ---> GELABAHRUNSING actually my character:) I sometimes behave like children:)

I made this widget at MyFlashFetish.com.

Saturday, 12 November 2011

tips menguruskan badan ^^

budak gelabah berceloteh ~



sejak dalila dah nak SPM ni , ada seorang budak minta dalila tips nak kuruskan badan :) tapi dalila nak juga share-2 dengan orang yang ingin memiliki badan yang cantik seperti 
( BEYONCE )
tapi mesti ada sedikit yang korang fikirkan bukan ?
baca la dulu ^^


 Kalau dilanda masalah kegemukan, macam-macam yang awak fikirkan. Baju tak muatlah.. Takut orang 'mengejek' awak.. Takut tak ada lelaki yang sukakan andalah.. Takut suami cari wanita lain..
Dan macam-macam lagi yang merunsingkan fikiran awak dan buatkan awak sering berfikir "macam mana nak kurus ni?"
Hmm.. Macam mana isu gemuk ni boleh timbul dalam hidup seorang wanita? Mungkin..

Anda makan secara berlebihan sebab kadang-kadang anda stress. Jadi, anda pun makan banyak malah tak seimbang.
Anda mengamalkan pemakanan diet yang salah dan tidak mengikut panduan yang betul.
Anda tidak selaraskan waktu makan. Ada masa anda makan tengahari pukul 1 petang. Masa lain pula anda makan tengahari pukul 3 petang. Sibuklah katakan..
Anda abaikan sarapan dan makan malam. Sebabnya, anda takut gemuk tetapi lain pula jadinya.
Anda mempunyai lebihan lemak dan air dalam badan. Tetapi anda tak tahu macam mana nak singkirkannya.
Kadar metabolism anda rendah tetapi jumlah kalori yang anda ambil setiap hari tinggi. Macam mana tak gemuk?
Sistem perkumuhan anda tidak bekerja dengan baik dan tidak mampu untuk buang 'benda-benda' yang tak berguna dengan sempurna.
Anda tidak mengawal kalori yang keluar dan masuk ke dalam tubuh badan anda.
Badan anda kembang dan tidak susut-susut selepas melahirkan anak!



caranya sangat mudah ! awak just diet cara yang betul :)
dan please kurangkn makan pil-pil kuruskn badan >< jika tidak , ia hanya akan membawa masalah kepada sistem dalam badan awak sahaja :(



tips pertama :

sarapan yang mengandungi protein dan karbohidrat sahaja :) kalau boleh kurangkan makan - makanan yang BERGORENG :)

sarapan yang dicadangkan : 

1 : telur separuh masak ^^
2 : roti bakar :)
3 : pancake kentang
4 : oat 0r nestum >< ( nyummy )


tips kedua :

berjoging setiap minggu :) seminggu 2 kali ataw 40 minit sehari ( senaman biasa ) .. jangan mudah putus asa ! kalau tak boley buad juga ~ cuba perlahan-lahan .. ingat !! nak BADAN SEPERTI BEYONCE !


tips ketiga :

 pemakanan sentiasa kene jaga ! jangan cepat cair nafsu makan tu >< kawal nafsu makan jika terbau makanan yang sedap-sedap belaka :)
makanan jangan terlalu berminyak , banyak santan , makan seperti yang di cadangkan dalam piramid makanan ( ada pada plastik roti )


                               p2t3_piramidmakanan
                                                                       ( ikot jangan tak ikot )



sampai disini sahaja jelar ~ makin lama makin panjang pulak ><


 ( page ni sebenarnya untuk orang yang ingin luahkan perasaan , tapi page ni masih baru lagi .. apepun tolong support okie ^^ tanyalar soalan yang ingin korang tahu :) dalila akan cuba bagi jawapan yang sebaik mungkin ^^ )


2 comments:

Anonymous said...

hahah .. org giler un tahu a .. apelar .. papehal trimas okie ..

IedaLeyla said...

hahaha >< taktahu nak buad ape .. dah si kawan tu tanya ,, share je .. hahah >< samasama

Post a Comment